10.3.06

Hvor bevæger markedet sig hen

Jeg har set denne illustration på housepricecycle.com, som beskriver den følelsesmæssige reaktion på boligmarkedet. Det er en ganske god rettesnor - jeg ville dog gerne sætte en kategori ind der hed "grådighed" midt imellem euphoria/eufori og Anxiety/Nervøsitet.

Mit bedste bud på hvor vi ligger lige nu er mellem eufori og Nervøsitet. Flere såkaldte eksperter har været ude med deres kedelige prognoser på et faldende marked - de er indtil videre skudt i sænk af de euforiske masser - ledet an af ejendomsmæglerne, som har en stor interesse i at der hersker en positiv stemning på boligmarkedet.

Ejendomsmæglerne er nu begyndt at dæmpe deres optimisme og deres bud lyder nu på prisstigninger der flader ud og ligger i området 5-10% om året afhængigt af området.
Se iøvrigt mit indlæg Prisstigninger på ejendomsmarkedet 2006, hvor mæglerkæden Home har givet deres bud på det kommende års prisstigninger.

Jeg mener dog det ville være naivt at tro på at priserne blot vil stagnere efter så markante prisstigninger. Der vil komme en korrektion nedaf.

5 Comments:

Anonym said...

Jeg tror ikke der vil komme en korrektion ned ad i ejendomsmarkedet generelt set før renten har bevæget sig 1-2% højere op end den er idag. Efterspørgselen er stadig massiv og udbuddet af ejendomme til salg har ALDRIG været mindre - derudover er ledigheden historisk lav, renten stadigvæk lav, dansk makroøkonomi er helt i top... vækstrater som en anden tigerøkonomi ... derfor tror jeg at når 2006 er omme vil der have været prisstigninger generelt set på mellem 15-20% på det danske ejendomsmarkede... også fordi at prisniveauet har bidt sig fast. psykologisk er grænsen for hvad der er acceptabelt at betale for en ejendom flyttet markant de sidste 3 år. Mit råd til alle der overvejer at investerer i fast ejendom i dk i 2006 er GØR DET!!!

Gennem de sidste 2-3 år har økonomer hvert år skudt ALT for lavt mht. prisstigninger. Men det vil stadigvæk være de mest urbaniserede områder i dk der vil stige...

DI said...

Jeg er helt enig i dine betragtninger vedrørende den positive rente, den store efterspørgsel og det lave udbud, den lave ledighed.....

Alt sammen forhold der har været gunstige for prisudviklingen. Det kan ikke gå meget bedre end det gør nu derfor er priserne også helt i top (eller ved at nå toppen).

Det kan godt være du har ret - at vi vil se en flot prisstigning igen i år, men korrektionen vil komme før eller siden.

Der skal ikke rykkes meget ved renten, efterspørgsel/udbud og ledighed før det for snebolden til at rulle.

Ja psykologisk er grænsen for hvad man finder acceptabelt blevet rykket. Det samme så vi med IT-boblen. Økonomerne kunne ikke forklare de høje priser og opfandt helt nye analysemetoder for at kunne forsvare de høje priser.

Ren "Kejserens nye klæder"

Anonym said...

Jeg sad og kiggede på figuren og bagefter på Danmarks Statistik. Har vi nogensinde set en udvikling, der minder om den, som sker i London?

Se denne figur: Prisudvikling Jeg ved godt, den kun dækker en 12 års periode, men tendensen tyder ikke ligefrem på et så alvorligt knæk, som de har oplevet i London-cyklusserne.

DI said...

Det er meget sjovt at du hiver netop den graf frem. Langt de fleste formidlere (også de seriøse) af ejendomsinvesteringer bruger også den graf.

Og i følge den graf er ejendomsinvestering simpelthen så sikkert. Man skal dog huske på at priserne dykkede gevaldigt fra 1987-1992

DI said...

Og for lige at svare på dit spørgsmål - jo der har været nedture lig den i London.

Sidste gang var nedgangen 1987-1992
der var englænderne 2 år bagud i forhold til danskerne da deres nedtur foregik 1989-1994.

Der ryger 30-40% af topprisen, så dem der køber nu hvor vi har nået eller er tæt på toppen kan sidde med håret i postkassen.

Os andre der har købt for mange år siden kan tage den med ro hvis vi agter at blive boende i ejendommen i mange år endnu.

 

blogspot templates | Webtalks